Opdracht
Circulair gebouwontwerp voor een kunstenaarsatelier met co-working kantoren
Jaartal
2023 - in ontwikkeling
Locatie
Deurne-Noord (Antwerpen)
Klimaatrobuuste voorstellen
Aanpassingen van de circulatie maakt het complex geschikt voor verschillende scenario's van ontwikkeling, op gebouwniveau én op niveau van het bouwblok
Renovatie van de gebouwschil is eerste prioriteit om de Haptic House, én de appartementen, te verduurzamen
Architectonische ingrepen op het snijvlak van architectuur en kunst kunnen het gebouw transformeren tot een low-tech klimaatmachine, op maat van en bediend door de bewoners en gebruikers
Circulaire gebouwtransformatie
Haptic House is een kunstenaarsatelier met co-working kantoren in Antwerpen-Deurne. Boven de kantoren, op de bovenste twee bouwlagen, zijn nog twee appartementen gelegen. Het pand is gelegen in een zeer dens bouwblok in het historisch centrum van Deurne. Het originele gebouw, dat voorheen een meubelwinkel huisvestte, is opgezet als een betonskelet met metselwerk invullingen. De later toegevoegde karakteristieke modernistische winkelpui is fraai, maar maakt de entree tot de appartementen erg omslachtig. Kunstenaar en eigenaar Ben Storms wenst de Haptic House stap voor stap te ontwikkelen en verduurzamen en daarbij de bewoners van de appartementen te betrekken.
Een circulaire ontwerpstudie brengt de potentie van de Haptic House in beeld, nu en in de toekomst. Op wijkniveau vallen de grote groenstructuren in de omgeving van het pand op: het Rivierenhof, het toekomstige Ringland-Oost en vooral Begraafplaatspark Sint Fredegandus. Kunnen de binnentuinen van de Haptic House en de aanpalende zorg- en schoolgebouwen met elkaar en, op termijn, met het Begraafplaatspark verbonden worden? Welke andere programma’s zouden een plek kunnen vinden en welke ingrepen zijn hiervoor nodig?
Door de circulatie doorheen het pand te structureren wordt de toegankelijkheid voor gebruikers en bewoners nu verbeterd, en een bredere, meer publieke programmering in de toekomst mogelijk gemaakt. Een passage van voor- tot achtergevel geeft de galerij een (gecontroleerde) publieke etalage en de bewoners toegang tot de tuin en fietsenstalling. Een trappenhuis in het atelier maakt de achteringang vrij voor toekomstige gebruikers van de binnentuin en van bijvoorbeeld een buurtrestaurant op de plek van het atelier. De huurders van het kantoor boven de doorgang gebruiken kunnen nu al via dit trappenhuis naar hun werkruimte, in plaats van door de opslagruimte.
Op niveau van de architectuur wordt onderzocht hoe low-tech oplossingen een plaats kunnen krijgen in een circulair (stappen)plan, op vlak van maakbaarheid: door het inzetten van de lokale makers die in het pand werkzaam zijn, zeer vaardige bewerkers van metaal en natuursteen; en op vlak van technieken, door in te zetten op passieve klimaatmaatregelen in de vorm van zon- en bodemwarmte en groene gevels- en daken. Een stappenplan schept duidelijkheid in de hiërarchie van ingrepen die nodig zijn om de Haptic House geleidelijk tot een circulair gebouw te transformeren.